Jak transportować żywność mrożoną lub chłodzoną?
Transport żywności to jeden z najbardziej wymagających sektorów branży transportowej. Przewoźnicy muszą przestrzegać restrykcyjnych przepisów prawnych i działać w zgodzie z dobrymi praktykami higienicznymi. Problematyczne może się okazać zwłaszcza transportowanie żywności mrożonej i szybko psującej się, czyli wymagającej chłodzenia. Ważne jest odpowiednie przygotowanie furgonu lub nadwozia skrzyniowego i zainwestowanie w skuteczny agregat chłodniczy. Środkami transportu, służącymi do przewozu żywności szybko psującej się, są: izotermy, lodownie, pojazdy ogrzewane izotermicznie oraz chłodnie wyposażone właśnie w urządzenia chłodnicze.
Wybór odpowiedniego agregatu chłodniczego
Agregat chłodniczy, przystosowany do przewozu żywności wymagającej chłodzenia lub mrożenia, powinien działać na bazie neutralnego dla klimatu czynnika chłodniczego. Ważna jest również oszczędność eksploatacyjna, aby zminimalizować utratę czynnika chłodniczego. Powinien pobierać niewiele energii, cechować się łatwością obsługi i szybkim montażem, a także kompaktowym rozmiarem – dzięki temu przewoźnik będzie mógł zaoszczędzić miejsce w przestrzeni nadwozia na większą ilość towaru. Zgodnie z genewską umową ATP z 1970 roku, agregaty chłodnicze muszą zapewniać obniżenie temperatury do wymaganego poziomu i tym samym wytworzenie oraz utrzymanie określonych warunków termoizolacyjnych. Odpowiedni agregat chłodniczy powinien być przystosowany do pracy nawet, gdy temperatura zewnętrzna przekracza 30 stopni. Ma to istotne znaczenie dla bezpieczeństwa i jakości transportowanej żywności.
Normy temperaturowe
Przystosowując samochód do przewozu żywności mrożonej i chłodzonej oraz wybierając odpowiedni agregat chłodniczy, należy wziąć pod uwagę przepisy, dotyczące zalecanej temperatury w zależności od rodzaju żywności. Znajomość tych zasad pozwoli na skuteczny dobór urządzenia, zgodnie z jego możliwościami technicznymi. Żywność zamrożona i głęboko mrożona powinna być transportowana w temperaturze od -20 do -18 stopni, przy czym najniższa temperatura zarezerwowana jest dla lodów, zamrożonej śmietany i koncentratów soków owocowych. Mrożone ryby -18, mrożone tłuszcze -14, a mrożone mięso od -12 do -10. Żywność chłodzoną z kolei przewozić należy w temperaturze od +2 do +7 stopni. Ryby +2; podroby +3; dziczyzna, drób, króliki i mleko +4; masło +6 oraz mięso +7.