Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

+48 793 628 555

Jak kontrolować temperaturę w trakcie transportu żywności?

Odpowiednia kontrola temperatury w trakcie transportu żywności ma kluczowe znaczenie dla utrzymania jej jakości, smaku oraz bezpieczeństwa. Zapewnienie odpowiednich warunków termicznych podczas przewozu artykułów spożywczych może również pomóc przedsiębiorstwom w ograniczeniu marnowania jedzenia. Wyjaśniamy, jak skutecznie kontrolować temperaturę podczas transportu chłodniczego.

Wybierz odpowiedni rodzaj transportu

W zależności od rodzaju produktów spożywczych, które mają być transportowane, należy wybrać odpowiedni środek transportu, ponieważ istnieją różne rodzaje pojazdów dostosowane do przewozu żywności. Jednym z nich są pojazdy izotermiczne zapewniające stałą temperaturę wewnątrz przestrzeni ładunkowej. Stosowane są przede wszystkim do przewozu owoców i warzyw.

Kolejne to pojazdy chłodnicze, które są idealne dla produktów wymagających niskiej temperatury przechowywania, takich jak mięso, nabiał czy mrożonki. W pojazdach tych znajdują się m.in. agregaty chłodnicze Konvekta. Są to urządzenia, zapewniające odpowiednią temperaturę produktów, które z powodzeniem można zamontować w furgonach lub nadwoziach skrzyniowych.

Zastosuj monitorowanie temperatury w czasie rzeczywistym

Zastosowanie systemów monitorowania temperatury umożliwiających śledzenie parametrów w czasie rzeczywistym jest kluczowe dla zapewnienia odpowiedniej jakości produktów. Można to osiągnąć m.in. poprzez termometry lub czujniki temperatury – urządzenia elektroniczne umożliwiające ciągłe monitorowanie warunków termicznych w pojazdach. 

W celu zachowania odpowiedniej temperatury oraz zmniejszenia ryzyka kontaminacji żywności, warto zastosować odpowiednie separatory oraz opakowania termiczne, takie jak torby czy pudła, chroniące przed utratą chłodu oraz wpływem czynników zewnętrznych.

ciężarówka do transportu żywności