Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

+48 793 628 555

Blog

Jak transportować żywność mrożoną lub chłodzoną?

Transport żywności to jeden z najbardziej wymagających sektorów branży transportowej. Przewoźnicy muszą przestrzegać restrykcyjnych przepisów prawnych i działać w zgodzie z dobrymi praktykami higienicznymi. Problematyczne może się okazać zwłaszcza transportowanie żywności mrożonej i szybko psującej się, czyli wymagającej chłodzenia. Ważne jest odpowiednie przygotowanie furgonu lub nadwozia skrzyniowego i zainwestowanie w skuteczny agregat chłodniczy. Środkami transportu, służącymi do przewozu żywności szybko psującej się, są: izotermy, lodownie, pojazdy ogrzewane izotermicznie oraz chłodnie wyposażone właśnie w urządzenia chłodnicze.

Klimatyzacja w autobusach: rodzaje i serwisowanie

Klimatyzacja w autobusach ma za zadanie osuszać, schładzać i oczyszczać powietrze. Zapewnia komfort pracy kierowcy oraz służy pasażerom. Spełnia funkcję nie tylko chłodzącą, ale również wentylującą, a w nowoczesnych systemach wielofunkcyjnych – również grzewczą. Zasada działania klimatyzacji autobusowej jest taka sama, jak w samochodach osobowych z tym, że jej układy są bardziej złożone i zazwyczaj zbudowane z większej ilości elementów. Do jej prawidłowego funkcjonowania niezbędna jest regularna kontrola stanu technicznego.

Budowa i rodzaje klimatyzatorów

Klimatyzator jest urządzeniem, służącym do chłodzenia pomieszczenia. Obecnie czynnikiem chłodzącym są zazwyczaj ekologiczne gazy. Klimatyzatory dzielą się na wiele rodzajów ze względu na typ montażu, ilość jednostek wewnętrznych, tryb pracy oraz sposób sterowania. Szeroki wybór umożliwia dostosowanie klimatyzatora do konkretnych potrzeb.