Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

+48 793 628 555

Blog

Jak kontrolować temperaturę w trakcie transportu żywności?

Odpowiednia kontrola temperatury w trakcie transportu żywności ma kluczowe znaczenie dla utrzymania jej jakości, smaku oraz bezpieczeństwa. Zapewnienie odpowiednich warunków termicznych podczas przewozu artykułów spożywczych może również pomóc przedsiębiorstwom w ograniczeniu marnowania jedzenia. Wyjaśniamy, jak skutecznie kontrolować temperaturę podczas transportu chłodniczego.

W jakiej temperaturze następuje przerwanie łańcucha chłodniczego?

Jakość dostarczonej do sklepów żywności i produktów jest bezpośrednio powiązana z warunkami, w jakich była przewożona. Dotyczy to szczególnie wyrobów, które ze względu na swoje właściwości, muszą być przechowywane w określonej temperaturze. Wyjaśniamy, kiedy może dojść do przerwania łańcucha chłodniczego.

Główne zasady i specyfika transportu chłodniczego

Zachowanie jakości przewożonego ładunku jest sprawą priorytetową dla każdego przewoźnika. Dotyczy to  szczególnie produktów o krótkich okresach przechowywania lub wymagających zachowania odpowiednich warunków przewozu. Do takich towarów zalicza się m.in. produkty z branży spożywczej lub farmaceutycznej, czyli kluczowe dla gospodarki.